Investeren

Voordat we de wondere wereld van investeren induiken, gaan we eerst eens even kijken waar jij aan denkt bij dit woord. Het kan namelijk van alles zijn: Investeren in relaties en vriendschappen, studies volgen, beleggen, crypto’s, vastgoed, sneakercollecties, whisky, Louis Vuitton tassen.

We focussen ons in deze module op de financiële vormen van investeren. Er zijn er natuurlijk velen te bedenken, dus voor deze e-course hebben we alleen de vormen gekozen waar je waarschijnlijk het meest over hoort: beleggen, crypto en vastgoed. Voor we starten met de eerste, beleggen, even een mededeling vooraf.

Wij zijn geen financieel adviseurs. We hebben wel experts in ons team, maar die geven hier geen adviezen. Verwacht dus van ons zo meteen niet te horen wat je zou moeten doen, want ja.. dat hangt natuurlijk helemaal af van jouw persoonlijke situatie en waar jij je goed bij voelt. Waar we ons in deze e-course dus voornamelijk op richten, is je een idee te geven wat het in grote lijnen is, hoe jij kunt bepalen of het iets is voor jou en zo ja, waar je dan meer informatie en eventueel advies zou kunnen vinden. Oke?

Here we go!

Laten we beginnen met BELEGGEN.

Iemand die veel met beleggen doet, is Jesse. 

Jesse is al jaren professioneel multi asset manager voor een aantal grote organisaties, en is de oprichter van Money Principles.

We vroegen hem over verschillende onderwerpen, waaronder natuurlijk ook beleggen!

Dat geeft weer genoeg stof tot nadenken, ook voor de pokeraars onder ons 😉

Jesse heeft trouwens ook een YouTube kanaal waar hij zelf ook veel kennis deelt. Je vindt het hier: 

Psst… deze checklist Beleggen helpt je ook alvast een heel eind op weg 😉

Crypto

Waar je waarschijnlijk ook al veel van hebt gehoord, is crypto currency. In onze zoektocht naar de juiste informatie, viel het ons op dat er drie soorten groepen zijn:

  1. Mensen die crypto currency zien als het betaalmiddel van de toekomst.
  2. Mensen die crypto currency zien als een speculatiemiddel om snel rijk te worden.
  3. Mensen die het zien als speculatie, ‘gebakken lucht’, waar je je geld niet in zou moeten stoppen.

We hoorden de verhalen van mensen als Laurens, die er enkele jaren geleden stevige winst mee maakte (en uitstapte, omdat hij zich op zijn studie wilde richten en genoegen nam met de winst die hij had behaald) en de verhalen van al die anderen die er het laatste jaar flinke verliezen mee hadden gemaakt.

Let ook op dat lang niet alle voorstanders investeren in crypto currency, omdat ze snel winst willen behalen. De echte voorstanders zien het als het betaalmiddel van de toekomst. 

En tja, of dat zo is, ligt er aan wat jij gelooft. Niemand weet het namelijk…..

De geluiden zijn daarom heel divers en vaak ook tegenstrijdig. Hoe ga je daar mee om?

Verdiep je in allebei de geluiden: Laat je dus niet alleen maar informeren door iemand die er superenthousiast over is, maar kijk ook eens naar de bezwaren die anderen noemen.

Het belangrijkste is: 

Een voorbeeld van iemand die verwacht dat Bitcoin het betaalmiddel van de toekomst is, en on-ge-lo-fe-lijk veel weet van Bitcoin en crypto currency, is Arnold Hubach

We vroegen Arnold om een blog te schrijven wat Bitcoin precies is. En wow, wat kan hij het duidelijk vertellen en wat geeft hij veel waardevolle tips! 

We kunnen je deze blog echt aanraden. We hebben hem ook gevraagd gelijk wat tips te geven over waar je nog meer kunt leren over crypto en Bitcoin, zodat er voor diegenen die er graag meer mee zouden willen doen, ook een goede verdieping is. 

Checked & approved by MoneyRebels.

Die info is overigens wel tegen betaling, maar er zitten wel wat leuke kortingen bij.

Zoals beloofd, delen we ook het geluid van een tegenstander. In dit geval Warren Buffett, je kent hem vast wel. 

Wat Warren dus vooral zegt, is dat Bitcoin niets produceert en daarmee alleen waarde heeft als mensen er in ‘geloven’. Als je een stuk land koopt, kun je daar in zaaien, kun je er vastgoed op plaatsen, kun je er op allerlei manieren rendement uit halen. Bij Bitcoin is de waarde afhankelijk van hoeveel mensen voor een Bitcoin willen betalen, aan de hand van vraag en aanbod.

Het ligt er dus helemaal aan wat jij gelooft. Maar in alle gevallen zijn de hoofdregels het belangrijkst: 

  • Doe het nooit met geld dat je niet voor langere tijd kunt missen
  • Zorg dat je begrijpt wat je doet.

Vastgoed

 

De laatste veelgehoorde investering is vastgoed. Bij vastgoed als investering kun je denken aan een vakantiehuis, een woning om te verhuren, een garagebox of wellicht een extra groot huis met kamerverhuur. En misschien zie jij zelfs het huis waar je zelf in woont als investering voor later, dat kan natuurlijk ook.

Investeren in vastgoed is een soort investering waar je niet zomaar instapt. Laten we eerlijk zijn, momenteel lukt het lang niet iedereen om een eigen huis te kopen. Laat staan een tweede!

En met de hoge huizenprijzen, is koopjesjagen er ook niet meer echt bij. Maar goed. De creatieve vastgoedbelegger weet nog altijd wel zijn winsten te maken. Bijvoorbeeld in de vorm van maandelijkse huurinkomsten, het opknappen van vervallen panden en verkopen of het maken van sociale impact, zoals Niels Braamse dat bijvoorbeeld doet. 

In dit interview bij Real Estate Masterclass vertelt hij meer over zijn vastgoed investeringen: 

Oh, en deze playlist van Real Estate Masterclass bevat ook veel info, dus als je er echt mee door wilt, kan dat misschien een goede go-to voor je zijn.

En…. wat heb jij opgestoken van deze drie specialisten? We zijn heel benieuwd wat jij uit deze informatie hebt gehaald! En wat jij zelf voor wensen hebt als het gaat om investeren.

Nog even de punten waar je dus op kunt letten om te zien of investeren uberhaupt iets voor jou is in de levensfase waar je nu in zit:

  • Investeren doe je alleen met geld dat je langere tijd kunt missen. Hou er dus ook rekening mee dat plannen als vakantie, verhuizen, trouwen, gezinsuitbreiding moeten kunnen zonder dit geld.

  • Je kiest een investering die past bij waar jij je goed bij voelt.

  • Hoog rendement, betekent altijd een hoog risico en dus meer kans je geld te verliezen.

Heb jij zoiets van: WE WANT MORE! WE WANT MORE!

Dan heb we nog een leuke bonus in de volgende module.Â