Your Money masterplan

Daar zijn we dan. Je bent aan de slag geweest met je money mindset en hebt nu een goed fundament gelegd voor deze volgende stap.

🍰  Part 1: Het maken van je Money Masterplan.

Zijn je financiën met zo’n plan dan ook direct tiptop in orde? Nee, lang niet altijd. Maar het feit dat je precies weet wat je ervoor moet doen om daar te komen, zorgt er voor dat het je ook echt gaat lukken.

We zagen het al in de Golden Triangle of happiness, toch? Financial control draagt bij aan je geluk en met een Money Masterplan heb jij het gevoel dat je weer in control bent over je money. 

Oké, let’s go… 

Ongeacht hoe het er bij jou voor staat, of hoeveel financiële kennis je wel of niet hebt, dit Money masterplan is voor iedereen. Kijk deze video maar eens en check of het ook voor jou financiële wonderen zou kunnen doen.

Voor we dat kunnen doen, kijken we nog even per onderdeel wat het precies inhoudt en hoe je dat direct zou kunnen aanpakken.

🍰 Part 2: LIVING (Inkomsten en uitgaven)

Waar denk je dat jij op zou kunnen besparen? 

We hebben wat suggesties voor je: 

Wat ons betreft dus allebei: zorgen dat je niet onnodig veel uitgeeft en zorgen dat er meer binnenkomt (als dat kan). 

Je zag in de video van LIVING (vaste & variabele lasten) al dat er vele dingen zijn waar je geld aan op gaat. En veel daarvan zijn ook nodig, maar wees eerlijk, lang niet allemaal.. 

De grootste bespaartip is natuurlijk: geef geen geld uit aan dingen die je niet nodig hebt. Eigenlijk weten we het allemaal wel, maar toch.. Ben je benieuwd naar extra bespaarmogelijkheden? Check dan deze influencers eens:

Allemaal goed en belangrijk, want je gooit natuurlijk liever niet je geld zomaar weg.

En toch is één van onze favoriete quotes: 

Want je kunt wel beknibbelen op alles wat je leuk vindt, maar dan hou je het niet erg lang vol.

Het hebben van een concreet plan voor het verdelen van je geld, en het vergroten van je inkomen, zorgt er uiteindelijk voor dat je geld ook steeds verder kan groeien.

Geld verdienen kan in loondienst, met ondernemerschap (over die twee gaan we het ook zeker nog hebben!), maar sparen en investeren leveren ook die extra centen op. We gaan er eens verder naar kijken.

🍰 Part 3: SAVING (& Investeren)

Bij SAVING denken we aan twee dingen: 

  1. To SAVE you
  2. To SAVE for later

Je ziet er in deze video meer over: 

Now you have some work to do 🙂 Emergency fund vullen, spaardoelen stellen, bankapp inrichten… 

Hou je ogen gericht op waarom je het doet: geen stress bij onverwachte rekening en een cocktail op het strand (of wat jouw spaardoel ook is..)

Nu wil je vast nog veel meer weten over investeren en andere manieren om je geld te laten groeien. En dat komt ook nog zeker aan bod! Maar… pas in level 4. 🤫

Hier al wel vast een korte toelichting hoe het past in je Money Master Plan.

🍰 Part 4: Vrijgevigheid

Het is een goed bewaard miljonairs-secret dat we tot nu toe vooral zien bij de rijksten op deze aarde en mensen waarbij het vanuit religie ook geleerd wordt. Dit is jouw tijd om ook te ontdekken waarom het belangrijk is. 

In de volgende video’s laten we je nog meer zien wat we bedoelen met die positieve effecten en hoe je dat kunt toepassen in je leven, ook als de stapels geld nog even niet in je la liggen. 

Simon Sinek raakt hier ook de spreekwoordelijke spijker op z’n kop:  

De ‘Paradox of Generosity’ is een boek dat bomvol wetenschappelijke inzichten staat. Het leest daardoor wat minder lekker, dus wij haalden de highlights er voor je uit en vatten ze hier samen: 

Vrijgevigheid zorgt er dus voor dat je open blijft om te ontvangen, en je niet gaat vasthouden aan je geld. Daar wordt je geen leuker mens van, en het is dus ook bewezen dat het niet helpt om te groeien (in tegendeel zelfs!). 

Oude wijsheid leert ons: 

“The world of the generous gets larger and larger;
    the world of the stingy gets smaller and smaller.”

En maak je geen zorgen. Als je het nu financieel even niet redt, kun je ook beginnen met het geven van je tijd bijvoorbeeld. Het belangrijkste is dat je begint met dit als vast onderdeel op te nemen in je Money MasterPlan, dan zul je zien wat voor effect het heeft. 

Nou, je hebt nu de onderdelen van het Money Masterplan gezien. Je hebt daarmee een kant-en-klaar plan dat je zo kunt toepassen en aanpassen op jouw financiën.

Hoe zorg je nu dat je hier op zo’n manier mee aan de slag gaat dat je het ook volhoudt?

Het volhouden zit hem vaak in het automatiseren van wat je met jezelf hebt afgesproken in je plan. Dan kun je het niet vergeten, of jezelf net iets teveel ruimte geven in de weken dat je meer moeite hebt alle verleidingen te weerstaan. 🙂 

Trust me, we all know the feeling… 🙂